Instrument en onderhoud

HIP EN BETROUWBAAR INSTRUMENT

Ik loop rond op een woonzorgcongres waar ik ben uitgenodigd om workshops te verzorgen rondom het onderwerp agressie. Ik aanschouw de nieuwste en hipste tilmachines en zelfs interactieve robots. Mijn workshops richten zich ook op een belangrijk instrument om goede zorg te kunnen verlenen. Als je het mij vraagt zelfs het allerbelangrijkste instrument. Echter niet altijd zo hip, technisch, automatisch en betrouwbaar als de apparaten die ik tijdens deze rondgang aanschouw.

Ik hoor dat bij al deze apparaten een gebruiksaanwijzing hoort en voor gebruik wordt een cursus aangeraden dan wel verplicht. Daarbij wordt regelmatig controle en onderhoud van het materiaal door de leverancier geboden. Tja, meneer Jansen moet uiteraard wel veilig hangen in zo’n hippe tillift en je zou meneer Jansen maar zelf van het bed op het toilet moeten tillen. Mijn instrument wordt ook gebruikt bij toename van zorgzwaarte. Maar nog niet overal wordt een bijpassende gebruiksaanwijzing, cursus of onderhoud aangeboden, aangeraden of verplicht gesteld.

“Tja, meneer Jansen moet uiteraard wel veilig hangen in zo’n hippe tillift.”

Als ik mijn deelnemers vraag of het gebruik van de tilmachines samenhangt met toename van de zorgzwaarte wordt dit beaamd, ook mijn vraag of er voor het gebruik van deze apparaten een cursus verplicht is of in ieder geval aangeboden wordt. Dit alles wordt ook logisch gevonden. De deelnemers zijn het met mij eens dat ongewenst of agressief gedrag vertoond door een bewoner ook invloed heeft op de (ervaren) zorgzwaarte. Mijn workshop gaat over het instrument dat in zo’n spannende of agressieve situatie wordt ingezet. Maar ook dat je niks hebt aan dit instrument als je niet weet hoe het te gebruiken in spannende situaties. Met dit belangrijkste instrument doel ik uiteraard op de hulpverlener zelf.

“Maar ook dat je niks hebt aan dit instrument als je niet weet hoe het te gebruiken in spannende situaties.”

Van de gemiddeld 30 personen aanwezig per workshop zijn er gemiddeld 1 tot 3 personen die ooit een cursus of training omgaan met agressie hebben gevolgd. Het is dus nog steeds mogelijk om in de zorg werkzaam te zijn en mensen in kwetsbare momenten te helpen, begeleiden of verzorgen, zonder dat je ooit is aangereikt hoe je moet omgaan met het meest lastige stukje mens: namelijk de boze mens. Geen basis en geen regelmatig onderhoud bij het belangrijkste instrument ingezet in spannende (risicovolle) situaties tijdens zorgverlening. En het repareren van dit instrument na een incident lijkt mij een stuk lastiger dan het repareren van de tillift. Zorgen jullie goed voor jezelf?

Logo Kies

Maak kennis met onze persoonlijke wijze van aanpak

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.