Jeugdzorg en Jeugd GGZ

Als hulpverlener binnen de jeugdzorg krijg je met veel mensen te maken.

Helaas hebben veel jeugdzorgwerkers te maken met grensoverschrijdend gedrag. Niet alleen van de jeugdigen maar soms ook van ouders en/of verzorgers.  Dit kan uiteenlopen van verbaal boos worden, schelden, bedreigen en intimidatie tot zelfs fysieke agressie.

Om zo goed mogelijk met ongewenst gedrag of agressie om te gaan, wil KIES graag ondersteunen en training  geven op het gebied van weerbaarheid en stress regulatie. Zodat je als hulpverlener binnen de jeugdzorg en als organisatie zelf, bij ongewenst gedrag de mogelijkheden krijgt om hiermee om te gaan.
Ook besteden we tijdens onze trainingen aandacht aan wat kan en mag binnen de kaders van de wet. Om zo de eventuele handelingsverlegenheid die vaak ontstaat in crisissituaties te verkleinen.

Misschien zijn onderstaande voorbeelden van Rene (begeleider binnen jeugdzorg) herkenbaar en ben je net als hem op zoek naar mogelijkheden om te gaan met agressie en gedrag dat onwenselijk en onwerkbaar is.

‘Ik had een redelijke vertrouwensband opgebouwd met een jongere en helaas ontstond er een conflict waarin hij fysiek moest worden begrensd. Tijdens dit conflict werd hij zo gefixeerd op mij als begeleider dat hij doodsbedreigingen deed richting mij. Ik sloeg dicht en wist niet goed hoe te handelen. Daarna bleek dat ik me geraakt voelde en bleef ik het lastig vinden om hem te begeleiden. Achteraf had ik gewild dat ik meer handvatten had gehad om er goed mee om te gaan in het moment en achteraf. Bijvoorbeeld hoe je het contact weer kunt herstellen.'

Doordat al onze trainers uit de gezondheidszorg komen en naast hun trainingsactiviteiten nog werkzaam zijn, kunnen we een bijdrage leveren aan een verhoging van de weerbaarheid.

Kies heeft ook met veel enthousiasme een bijdrage geleverd aan het Dwang en Drang congres in november 2019, dat speciaal in het teken stond van jeugdzorg.

Agressietrainingen voor de jeugdzorg

Word fysiek en mentaal sterk en weerbaar met de agressietrainingen voor de jeugdzorg. Door gebeurtenissen die in het verleden veelvuldig in het nieuws zijn geweest is men regelmatig angstig het verkeerde te doen. Voor ieder team is het prettig als er meer eenheid komt in wanneer en hoe te handelen. Niet alleen bij fysiek ingrijpen. Dit leidt tot situaties waarbij men denkt dat agressie of bedreigingen onderdeel zijn van het werk wat zij doen. Op langere termijn veroorzaakt dit veel stress en onvrede met het werk.

Inhoud van de training

Je krijgt een eigen ‘blauwdruk’ van waarneembare fases van stress.

Door oplopende spanning en stress is het namelijke moeilijker om aangeleerde vaardigheden toe te passen. Het doel van deze technieken is om kennis en aangeleerde weerbaarheidstechnieken makkelijker toe te kunnen passen.

Veiligheid van de patiënt, jezelf en je collega’s staan hierbij centraal. Afstemming onderling en communicatie naar de patiënt toe zijn belangrijke onderdelen.

Logo Kies

Maak kennis met onze persoonlijke wijze van aanpak

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.