Jeugdzorg en Jeugd GGZ

Als hulpverlener binnen de jeugdzorg krijg je met veel mensen te maken.

Naast de jeugdigen ben je ook in veelvuldig contact met hun ouders en/of verzorgers.  Helaas hebben veel jeugdzorgwerkers te maken met grensoverschrijdend gedrag. Dit kan uiteenlopen van verbaal boos worden, schelden, bedreigen en intimidatie tot zelfs fysieke agressie.  

Om zo goed mogelijk met ongewenst gedrag of agressie om te gaan, wil KIES graag ondersteunen en training geven op het gebied van weerbaarheid en stress regulatie. Zodat je als hulpverlener binnen de jeugdzorg en als organisatie zelf, bij ongewenst gedrag de mogelijkheden krijgt om hiermee om te gaan.
Ook besteden we tijdens onze trainingen aandacht aan wat kan en mag binnen de kaders van de wet. Om zo de eventuele handelingsverlegenheid die vaak ontstaat in crisissituaties te verkleinen.

Misschien zijn onderstaande voorbeelden van Roméo herkenbaar en ben je net als hem op zoek naar mogelijkheden om te gaan met agressie en gedrag dat onwenselijk en onwerkbaar is.

‘Na een over een lange periode een vertrouwensband op te hebben gebouwd met een jongere ontstond er een conflict waarin hij fysiek moest worden begrensd. Tijdens dit conflict is hij zo gefixeerd op mij als begeleider dat hij doodsbedreigingen doet richting mij en niet alleen mij, ook mijn gezinsleden werden niet gespaard in deze vergaande doodsbedreigingen. In het moment heb ik de situatie professioneel kunnen afhandelen, maar daarna bleek ik toch wel erg geraakt te zijn op mijn gevoel.

Achteraf had ik gewild dat ik meer handvatten had gehad om hier beter mee om te kunnen gaan en hoe de relatie weer te herpakken met de jongere.’ 

Jongeren en ouders begrijpen elkaar vaak niet of hebben een ander beeld van hoe iets moet gaan. Als ik met een van onze jongere naar huis moet bellen doen we dit, in overleg met alle partijen, samen op de luidspreker. Vader probeert zijn ideaal aan “het verstand” te krijgen, zijn toon wordt steeds dwingender richting de jongere die hier niet weerbaar tegen is. Ik als begeleider voel mij genoodzaakt om in te springen bij het gesprek om de jongere te steunen. Als vader dan tegenspraak krijgt dreigt vader langs te komen. Dit gesprek is kort daarna beëindigt omdat er geen wederhoor meer terugkwam bij vader. Graag zou ik tijdens dit gesprek al een manier weten om weer in contact te komen met vader.’ 

Vanuit haar eigen expertise weerbaarheid, maar met een sterke verbinding naar de praktijk van alledag doordat al onze trainers naast hun trainingsactiviteiten werkzaam zijn in de zorg, kunnen we een bijdrage leveren aan een verhoging van de weerbaarheid zonder het contact met cliënten te verliezen.

Kies heeft ook met veel enthousiasme een bijdrage geleverd aan het Dwang en Drang congres in november 2019, dat speciaal in het teken stond van jeugdzorg.

Agressietrainingen voor de jeugdzorg

Word fysiek en mentaal sterk en weerbaar met de agressietrainingen voor de jeugdzorg. Door gebeurtenissen die in het verleden veelvuldig in het nieuws zijn geweest is men regelmatig angstig het verkeerde te doen. Voor ieder team is het prettig als er meer eenheid komt in wanneer en hoe te handelen. Niet alleen bij fysiek ingrijpen. Dit leidt tot situaties waarbij men denkt dat agressie of bedreigingen onderdeel zijn van het werk wat zij doen. Op langere termijn veroorzaakt dit veel stress en onvrede met het werk.

Inhoud van de training

Je krijgt een eigen ‘blauwdruk’ van waarneembare fases van stress.

Door oplopende spanning en stress is het namelijke moeilijker om aangeleerde vaardigheden toe te passen. Het doel van deze technieken is om kennis en aangeleerde weerbaarheidstechnieken makkelijker toe te kunnen passen.

Veiligheid van de patiënt, jezelf en je collega’s staan hierbij centraal. Afstemming onderling en communicatie naar de patiënt toe zijn belangrijke onderdelen.

Logo Kies

Maak kennis met onze persoonlijke wijze van aanpak

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.