Alles al gezien en meegemaakt?

‘Zo gaat dat gewoon’, aldus de cursist

Man. Type ruwe bolster, blanke pit. Al 35 jaar ervaring in de zorg. Hem valt niets meer te leren, hij heeft immers al veel training gehad. Heeft alles al gezien en meegemaakt. Zo laat hij aan het begin van de training weten.

 Spanningsregulatie

In de training komt de module spanningsregulatie aanbod. Open vertelt hij dat hij zijn emoties tijdens het werk niet altijd onder controle heeft. Patiënten kunnen hem flink boos maken en hij moet dan weglopen of zelfs tegengehouden worden! ‘Zo gaat dat gewoon’, aldus de cursist.

‘Dit had ik 35 jaar geleden moeten krijgen!’

Tijdens de eerste twee oefeningen kom ik als acteur erg dichtbij hem staan, ik intimideer hem non-verbaal en scheld hem uit. Maar ik durf niet achter hem te gaan staan. Ik weet niet wat er dan zal gebeuren. Ik vertrouw hem niet. Als acteur geef ik hem feedback over wat ik zie en voel. Hij geeft meteen aan dat hij dit eigenlijk helemaal niet wil uitstralen als hulpverlener. Tijdens de laatste twee oefeningen gebruikt hij de handvatten die hem door ons zijn aangeboden om zijn spanning te reguleren. Wat ik als trainer en acteur nu zie is een rustige, betrouwbare en ervaring uitstralende hulpverlener. Na de module geeft hij aan: ‘Dit had ik 35 jaar geleden moeten krijgen!’

KIES legt uit: Module Spanningsregulatie

De module spanningsregulatie betreft een oefening waarbij de cursist zijn of haar eigen spanningsopbouw leert herkennen en leert te reguleren. Hierbij zal de trainingsacteur grensoverschrijdend gedrag vertonen (spanning toevoegen) waarbij je als cursist geacht wordt niet (verbaal) te reageren, maar enkel de focus te leggen op het aanleren van de technieken om de spanning te reguleren. De trainingsacteurs geven feedback op de waarneembare (lichamelijke) spanning en de reactie die het waarneembare gedrag/ houding bij de acteurs oproept.

 

Logo Kies

Maak kennis met onze persoonlijke wijze van aanpak

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.