Ouderenzorg: grensoverschrijdend gedrag

Leer veilig ingrijpen bij agressie in de ouderenzorg

Helaas komt agressie steeds vaker voor in de ouderenzorg. Soms zijn mensen in de war, omdat ze worden opgenomen en uit hun veilige thuissituatie worden gehaald; ze willen weer naar huis. Onze trainers hebben veel ervaring in de ouderenzorg en leren je hoe je op een veilige en humane manier omgaat met agressie in de ouderenzorg.

Agressie bij dementie

Ook dementie veroorzaakt agressief gedrag bij ouderen. In alle stadiums van dementie komt agressief gedrag voor; het is een symptoom van de ziekte. Een oudere kan zijn of haar wensen niet meer goed kenbaar maken en impulsen beheersen. Dit onvermogen kan zich uiten als agressief gedrag. De trainers van KIES staan voor herstelgerichte zorg: ouderen op een veilige en respectvolle manier behandelen wanneer er sprake is van agressie.

Praktische tips om agressie te hanteren

We willen je graag een aantal praktische tips geven die je helpen om met een gespannen situatie om te gaan:

  1. Blijf rustig en houd je eigen stress onder controle
  2. Praat op kalme toon met de ander en wees zo concreet mogelijk in wat je zegt
  3. Noem iemand bij naam
  4. Ga niet in discussie

Inhoud van de training

Je krijgt een eigen ‘blauwdruk’ van waarneembare fases van stress.

Door oplopende spanning en stress is het namelijke moeilijker om aangeleerde vaardigheden toe te passen. Het doel van deze technieken is om kennis en aangeleerde weerbaarheidstechnieken makkelijker toe te kunnen passen.

Veiligheid van de patiënt, jezelf en je collega’s staan hierbij centraal. Afstemming onderling en communicatie naar de patiënt toe zijn belangrijke onderdelen.

Logo Kies

Maak kennis met onze persoonlijke wijze van aanpak

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.